Sindirime İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

İnsanlar yüzyıllardan beri, hastalıkların tedavisine destek olmak ve sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olmak için bitki çayları tüketir. Sindirime iyi gelen çaylar olarak da tanımlanabilen bazı bitki çayları; hazımsızlık, mide bulantısı, kabızlık gibi yaygın sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir. Bu yazıda sıklıkla merak edilen “Sindirim düzenleyici bitki çayları hangileri?” ve “Sindirim sistemine iyi gelen bitki çayları nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Sindirime İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

    1. Nane Çayı

    2. Zencefil Çayı

    3. Meyan Kökü Çayı

    4. Rezene Çayı

    5. Karahindiba Çayı

    6. Hatmi Kökü Çayı

    7. Sena Çayı

    8. Siyah Çay

  2. Sindirime İyi Gelen Bitki Çayları İçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sindirime İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

Sindirime iyi gelen çaylar, sindirim sorunlarının önlenmesinde hafifletilmesinde ve giderilmesinde rol oynayabilir. Bazı çaylar sindirim sistemini uyarabilir, ishal ve kabızlık gibi yaygın görülen sorunların çözümüne yardımcı olabilir. Bir kısım sindirime iyi gelen çaylar şu şekilde sıralanabilir:

Nane Çayı

Mentha piperita bitkisinden elde edilen nane, çoğunlukla ferahlatıcı tadı ile bilinse de mide rahatsızlıklarını önleme yeteneğine de sahiptir. Naneden elde edilen yağ, gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi yakınmalara yol açabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için kullanılabilir. Nane çayı da içeriğindeki yağ oranına bağlı olarak bazı sindirim sorunlarının giderilmesine destek olabilir.(1)

Zencefil Çayı

Zencefilde bulunan gingeroller ve shogaoller gibi bazı bileşikler, mide kasılmalarının yanı sıra midenin boşalmasını sağlayacak şekilde kasılmasını sağlayabilir. 400’den fazla bileşik barındıran zencefilin bu ve benzeri etkileri nedeniyle mide krampı, gaz, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi bazı sindirim sorunlarının tedavisine destek olabileceği söylenebilir. Zencefil çayı da benzer etkiler göstererek sindirime iyi gelen çaylar arasında yer aldığı bilinir. Zencefil çayı, ağır bir yemekten sonra sindirime yardımcı olabilir. Her gün yemeklerden sonra 1 veya 2 bardak içmek vücudun yiyecekleri işlemesine ve bağırsak hareketlerini artırmasına yardımcı olabilir.(1,2,3)

sindirime iyi gelen çaylar

Meyan Kökü Çayı

Sindirime iyi gelen çaylar arasında yer aran meyan kökü çayı, sindirim sorunları nedeniyle tüketilen popüler bitki çaylarından biridir. Bunun nedenleri arasında meyan kökünün antienflamatuar etkileri gösterilebilir. Meyan kökünde bulunan bu özellik, sindirim sisteminin rahatlamasına ve bağırsak hareketlerinin artırılmasına destek olabilir.(2)

Rezene Çayı

Rezene çayı genellikle gebelik dönemi ile bağdaştırılmasına rağmen o da sindirime iyi gelen bitki çayları arasında kendine yer bulur. Meyan kökü çayına benzer bir lezzete sahip olan rezene çayı, mide ülserini önlemeye yardımcı olabilir. Bu özelliğin, rezenede bulunan antioksidan özelliklerden kaynaklandığı söylenebilir. Rezene çayı kabızlığa, bağırsak hareketlerini teşvik etmeye destek olabilir. Dolayısıyla rezene çayının kronik kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olduğu da söylenebilir.(1)

Karahindiba Çayı

Sindirime iyi gelen çaylar arasında sayılabilen karahindiba çayı içeriğinde yer alan bazı bileşikler, sindirim sistemine ait kasların kasılmasını sağlayarak yiyeceklerin mideden ince bağırsağa geçişini kolaylaştırabilir. Bu nedenle karahindiba çayının sindirimi artırmayı desteklediği söylenebilir. Karahindiba çayı, şişkinlik veya ara sıra kabızlık gibi bazı hafif şiddette sindirim semptomlarına yardımcı olabilir. Karaciğeri uyararak safra üretimini artırabilir ve dolayısıyla kabızlığın giderilmesine destek olabilir. Ayrıca karahindiba özütünün, iltihapla savaşarak mide asidi üretimini azalttığı ve böylece mide ülserine karşı koruyucu olabileceğini gösteren erken dönem çalışmalar da bulunur.(1,2)

mide ve bağırsaklara iyi gelen çaylar

Hatmi Kökü Çayı

Hatmi kökünden elde edilen polisakkaritler, sindirim sistemindeki mukus üreten hücrelerin üretimini uyarmaya yardımcı olabilir. Hatmi kökü, mide duvarının kaplanmasını sağlayan mukus üretiminin yanı sıra iltihaplanma sırasında salınan bir bileşik olan histamin düzeylerini düşürmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahip olabilir. Tüm bu etkileri nedeniyle hatmi kök çayının mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebileceği söylenebilir.(1,2)

Sena Çayı

Sinameki bitkisinden yapılan sena çayı, içeriğindeki sennositler olarak adlandırılan kimyasallar sayesinde kolon hareketlerini ve kasılmalarını destekleyebilir. Farklı etkilerinden ötürü sena çayının, kabızlığı olan bireylerde müshil etkisi gösterdiği söylenebilir. Ancak sağlıklı bireylerde de ishale yol açabileceğinden sena çayının ara sıra içilmesi önerilebilir.(1)

Siyah Çay

Sofralarda önemli bir yere sahip olan siyah çay da sindirime iyi gelen çaylar arasında sayılabilir. Siyah çayda bulunan bazı bileşikler, hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bazı bileşikleri antioksidan görevi görerek, mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebilir. Yapılan bazı erken dönem araştırmalar, siyah çayda bulunan bazı inflamatuar etkili bileşiklerin ülser iyileşmesine katkı sağlayabileceğini gösterir. Ayrıca siyah çaydaki antioksidan görevi gören bazı bileşikler nedeniyle mide ülserlerine ve hazımsızlığa karşı korunmaya yardımcı olabildiği de söylenebilir.(1,2)

mideye iyi gelen otlar

Sindirime İyi Gelen Bitki Çayları İçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bitki çayları genellikle sağlıklı bireylerin tüketimi için güvenli kabul edilir. Ancak yine de beslenme rutinine farklı bitki çayları eklenirken dikkatli olunması önerilir. Bitki çayları pek çok farklı ilaçla etkileşime girebilecek aktif maddeler içerir. Ayrıca, bitki çaylarının çok fazla miktarda tüketilmesi, ishal, mide bulantısı ve/veya kusma gibi bazı sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Eğer sindirim sistemi sorunlarının mevcut tedavisine destek olmak için bitki çayı içmeyi düşünüyorsanız düşük dozlarla başlamanız ve kendinizi nasıl hissettiğinizi gözlemeniz önerilir. İlaç kullanıyorsanız ya da bir rahatsızlığınız varsa bitki çayı tüketmeden önce hekiminize danışmanız önemlidir. Bitki çaylarının hızlı kilo vermek gibi nedenlerle tüketilmesi önerilmez. Pek çok bitki çayı, ek olarak meyveler, otlar, baharatlar ve çiçekler içerir. Eğer alerjiniz varsa yeni bir bitki çayı tüketmeden önce mutlaka ürün ambalajını dikkatlice okuyun.(1,4)

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

İştah Artışı Neden Olur

İştah Artışı Neden Olur

Hayat boyu benzer şekilde ilerlemiş yeme isteğiniz ve düzeniniz ani bir değişikliğe mi uğradı?

Devamını Oku
Gaz Yapan Besinler Nelerdir

Gaz Yapan Besinler Nelerdir

Gaz yapan besinler genellikle sindirimi zor olan, kişi tarafından tolere edilemeyen veya doğal sindirim sürecinde fazla gaz oluşumuna neden olan besinlerdir.

Devamını Oku
Yoğurt İshale İyi Gelir mi

Yoğurt İshale İyi Gelir mi

“Yoğurt ishale iyi gelir mi?” sorusu, ishal için doğal çözüm arayışında olan kişiler tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesidir.

Devamını Oku